Bij Dantes bent u in goede handen

Massage, ofwel ‘aanraken’, is een van de oudste manieren van genezen. Als iemand zichzelf stoot, wrijft hij automatisch over de pijnlijke plek. Bij verdriet wordt iemand omhelsd om te troosten, en baby’s die niet voldoende worden aangeraakt ontwikkelen zich minder snel.

Volgens onderzoek zijn warmte en aanraking helend, omdat daardoor onder meer de hoeveelheid oxytocine toeneemt. Dit hormoon, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, stimuleert een vredig en rustig gevoel. Het bevordert dat de spieren zich ontspannen en verlaagt de bloeddruk.

Principe

Massage is gezond omdat het uiteenlopende positieve effecten op het lichaam heeft. Zo activeert het de bloedsomloop, verlicht het pijn en ondersteunt het de lymfestroom die zorgt voor een optimale afvoer van afvalstoffen. Volgens sommige bronnen heeft massage(therapie) invloed op meerdere lichaamssystemen:

 • De spijsvertering.
 • De ontlasting.
 • De ademhaling.
 • De lymfeklieren.
 • Hormoonstelsel.
 • Het zenuwstelsel.
 • Het hart en de bloedvaten.

De huid

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het beschermt tegen invloeden van buitenaf en vormt een natuurlijke barrière tussen de binnen- en buitenwereld. Daarnaast staat iemand via zijn huid in contact met zichzelf, zijn gevoel en met anderen. De huid kan veel over iemand vertellen. Bijvoorbeeld wat iemand eet, hoeveel hij slaapt, hoeveel vocht hij binnenkrijgt en hoeveel stress hij te verduren heeft.
Volgens massage- en fysiotherapeuten blokkeert spanning of gespannenheid de doorstroming van energie en doorbloeding. De belemmering van deze doorstroming en doorbloeding zou leiden tot:

 • Vermoeidheid.
 • Een zwaar gevoel.
 • Bewegingsbeperkingen.
 • Verhoogde spierspanning.
 • Een verminderde soepelheid van spieren.
 • Een grotere kans op overbelasting en blessures.

Daarnaast kunnen gifstoffen zich in het lichaam ophopen.
Massage helpt deze spanningen te verminderen en geeft het lichaam de kans zich met de eigen energie te genezen.

Spanning

Bij spanning voelt een aanraking heel anders aan dan wanneer iemand in een ontspannen toestand is. Door te veel stress kan iemand zichzelf verliezen in de buitenwereld en is het soms moeilijk om bij zijn eigen gevoel en grenzen te komen. Daardoor kan iemand het gevoel hebben de wereld op zijn schouders te dragen.
Een massage kan iemand weer terugbrengen bij zijn lichaam, zijn eigen gevoel en ook zijn grenzen. Door de huid aandachtig te masseren, kunnen opgehoopte spanningen worden losgelaten en kan de bloedsomloop in het lichaam worden verbeterd.

Aandacht

Bij een goede massage zijn niet alleen de techniek en bekwaamheid van de masseur van belang, maar ook of diegene er de aandacht bij heeft. Wanneer een massage wordt gedaan door iemand die met zijn gedachten ergens anders zit (doordat hij televisie kijkt of aan zijn eigen problemen denkt) dan wordt de aanraking mechanisch. Dat verschil is te voelen. Daarom is het belangrijk een goed opgeleide massagetherapeut te vinden. U ontvangt bij uw eerste behandeling een kennismaking, zodat u van tevoren weet dat u bij ons in goede handen bent.

Soorten massages

In de meeste gevallen voelt de therapeut met de handen aan waar de meeste spanning zit en zal hij daar gericht aandacht aan besteden.
De techniek die tijdens massages wordt gebruikt, is afhankelijk van het soort massage:

 • Cupping massage of cupping therapie is een intensieve manier om spierknoppen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.Deze massage wordt toegediend bij hoofdpijn en migraine, nekklachten, schouderklachten, frozen shoulder, armklachten, rugklachten, stress gerelateerde spierspanning klachten, sportblessure, bindweefsel problemen en triggerpoints.
 • Door middel van rebalancing wordt geprobeerd blokkades die veroorzaakt zijn door spanning,stress,overbelasting of een verkeerde houding los te maken. Het werkt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau door middel van het bewust worden en vrijmaken van energie die in het lichaam wordt vastgehouden, een weldaad voor lichaam en geest.
 • De laatste tijd is ook de hotstonemassage erg populair, vanwege de ontspannende werking van de warme stenen waarmee wordt gemasseerd. Bij een hotstone massage wordt gebruik gemaakt van warme stenen van circa 48 graden celsius. Deze warmte zorgt ervoor dat bloed, voedingstoffen en zuurstof sneller stromen.Het idee achter hotstone massage is dat de warmte afkomstig van de warme stenen dieper in het spierweefsel dringt voor een diep ontspannende werking. De warmte zorgt ervoor dat gespannen spieren door stress weer los komen waardoor de pijn en kramp zal worden weggenomen.
 • Een sportmassage kan heilzaam zijn wanneer iemand intensief sport of veel lichamelijk werk doet. Deze soort massage kan zowel voor als na de sportprestatie worden toegepast. Voor een sportprestatie kan een sport massage deel uitmaken van een warming up, en heeft als doel een zo goed mogelijke doorbloeding in de bij de sport meest gebruikte spieren te verkrijgen,dit noemt men een stimulerende massage. Een sport massage na een sport prestatie noemt men een herstel bevorderende massage. Vermoeidheids verschijnselen die vaak het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning moeten met sport massage verminderen. Afvalstoffen die kramp of pijn veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd.

Bron: http://www.medicinfo.nl/